WANILIA, ZAPACH I SMAK

 

Olejek eteryczny z wanilii nie istnieje, ale w perfumiarstwie korzysta się z absolutu wanilii 10% w etanolu. Absolut z prawdziwej wanilii ma wysoką cenę bowiem uprawa wanilii wymaga odpowiednich warunków klimatycznych oraz ręcznego zapylania. Po 1,5 miesiąca od zapylenia wanilia dopiero osiąga odpowiednią wielkość i zaczyna się proces  jej dojrzewania, który trwa 7-8 miesięcy. Wówczas można ją już sortować, transportować oraz wykonuje się ekstrakcję.

Wanilina to z kolei główny składnik odpowiedzialny za aromat wanilii, który jest utrwalaczem perfum i wykorzystuje się ją też w preparatach odstraszających komary.

Waniliowe nuty można znaleźć w żywicy benzoesowej. Innym zapachem z rodziny gourmand jest maltol, izolat w proszku przypominający słodki, cukierkowo-karmelowy aromat i smak waty cukrowej. Zyskał uznanie w latach 90. tych dzięki kompozycji Angel Thierrego Muglera, gdzie z paczulą połączył się w ulubiony cukierniczy akord.