Marta Siembab stworzyła w Polsce profesję senseliera. Jako ekspertka zajmująca się zmysłem węchu przekłada doznania olfaltoryczne na język i uczy, jak to robić. Pani Marta prowadzi szkolenia, współpracuje z firmami kreując wizerunek marki poprzez woń. Pięknie i malowniczo opowiada o przyjemności wąchania i jest zafascynowana możliwością łączenia zapachów ze światem kulinariów, wina oraz sztuki.
„Zapach rozgrzanego ziarna, które poczułam na strychu u dziadków, spowite padającym skośnie światłem, gdy unosił się pył. Zapach rozgrzanego kaflowego pieca, ziemniaków z pokrzywą … – to mnie porusza do dzisiaj ” opowiada Marta Siembab. „To pamięć zapachu, który zakotwicza wspomnienia z dzieciństwa, czasu bez troski”. Marta lubi też szczególnie paczulę i wetiwer za ich ziemistą nutę.
W wywiadzie znajdziecie wiele ciekawych informacji dotyczących pasji poznawania siebie, świata, innych poprzez zmysł powonienia.