EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU

Już po raz siódmy odbędzie się w Lublinie EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU (3-11 września). Podczas imprezy będzie można poznać wytwórców różnych ciekawych produktów. Na początku przed Centrum Spotkania Kultur i przed Ratuszem stanie stół spotkań promujący produkty regionalne z Lubelszczyzny. Tegoroczna edycja poświęcona jest kulturze Armenii stąd współpraca z Ambasadą Armenii w Polsce. W Lublinie i Zamościu mieszka duża społeczność armeńska więc kuchnia ormiańska jest częścią wielokulturowej Lubelszczyzny. Należy wspomnieć, że Armenia była pierwszym krajem, który przyjął chrześcijaństwo jako religię państwową i narodową,  w roku 301, czyli 12 lat wcześniej niż cesarz rzymski. Dzisiejsza Armenia zachwyca krajobrazami wysokogórskimi, zabytkami oraz gościnnością.
Podczas Festiwalu będzie możliwość poznania różnorodnych dziedzin kultury, od muzyki, obraz, słowo, a także kulinaria. Do Lublina przejadą trzej wybitni szefowie kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Perparim Babalija z Kosowa. Gościem specjalnym będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy zaczął promować w Polsce regionalną kuchnię Lubelszczyzn w swoich Podróżach Kulinarnych.
zielony niedźwiedż_n
Podczas konferencji prasowej w warszawskiej KAFE ZIELONY NIEDŹWIEDŹ mieliśmy okazję poznać Pana Ambasadora Armenii, Edgara Ghazaryan’a. Jak również skosztować specjałów lokalnych producentów żywności, w tym piwo z Browaru Zakładowego i piwo biłgorajskie. Mój entuzjazm wzbudziła smakowita pasta  na bazie serów z dodatkiem kwiatów maku. Zapraszamy do Lublina we wrześniu!
 
TAMARA GOTOWICKA