kosmetyczne nowości

StarSkin – Maska z gwiazdorskim rodowodem dla NIEJ I DLA NIEGO!

Ostatnim olśnieniem w naszej kosmetycznej krainie są produkty koreańskie. Jednym z nich jest StarSkin biocelulozowa maska i peeling wyprodukowane właśnie w Korei.

17796229_1397909923613034_6723915052986311345_n

Co ją wyróżnia od innych podobnych na rynku? W szczelnym opakowaniu znajdziemy puszek, podobny do tych, które stosujemy w pudrach. Jest on nasączony specjalnie dobraną mieszanką składników oczyszczająco-peelingujących, które po dodaniu kilku kropel wody tworzą pianę. Pocieramy nim skórę przez 2-3 minuty, łagodnie usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Miałam wrażenie, że ma on podobną formulację do słynnego peelingu dr Brandta, czyli bardzo drobne, kujące wręcz drobinki, niczym – wata szklana.

17799305_1397909850279708_7793912651520499548_n

W składzie peelingu znajduje się kwas mlekowy i glikolowy. Zatem należy uważać na oczy, by ich nie podrażnić. Po umyciu buzi i rozpuszczeniu martwych komórek naskórka przez kwasy czas na odżywienie skóry. Czyli nałożenie maseczki biocelulozowej ze składników pochodzących z fermentacji. A dlaczego składniki sfermentowane są lepsze niż zwykłe ekstrakty? Ponieważ to proces rozkładu lub przekształcania związków organicznych (białka, węglowodany), przy użyciu mikroorganizmów (są to bakterie Lactobacillus i grzyb Saccharomyces). Surowce roślinne poddane temu procesowi mają mniejszą wielkość cząsteczek, przez co znacznie łatwiej przenikają przez skórę i są lepiej przyswajane.

 17795698_1397909883613038_2384568293611601604_n
Bioceluloza maseczki STARSKIN® wykonana jest z fermentowanych kokosów. Włóknisty materiał idealnie przylega do skóry. Należy zdjąć z niej wierzchnią i spodnią część zabezpieczającą kosmetyk. Maska zanurzona jest w 30 ml aktywnego serum. Trzymamy ją na skórze 20-25  minut. Po czym ściągamy i wmasowujemy resztę kosmetyków w skórę. Podobnie możemy zrobić z resztą  cieczy w opakowaniu, wetrzeć pozostałość w szyję, dekolt lub dłonie. Po 20 minutach skóra jest wygładzona, nawilżona, przyjemna w dotyku. Odzyskuje zdrowy koloryt. Maseczka kosztuje ok 30 zł i można ją nabyć w Douglasie.
Polecam ją zwłaszcza przed ważnym wyjściem lub kiedy nie mamy czasu oddać się w ręce kosmetyczki! Także Panom! Zapewniam, że Kobiety docenią! Już na pierwszy rzut oka! … Oszołomicie nas wyglądem! I Promise!
17799391_1397909896946370_9107522759279196574_n
 
17796503_1397909860279707_8989093082758827745_n
SKŁAD:
Peeling
1. Aqua/Water – woda, rozpuszczalnik.
2. Disodium Cocoamphodiacetate –  łagodna substancja myjąca, wytwarzana z kwasów tłuszczowych oleju kokosowego, kompatybilna z błonami śluzowymi. Wygładza, łagodzi podrażnienia, łagodzi działanie mocnych detergentów jak SLS. Biodegradowalna.
3. Potassium Cocoyl Glycinate – łagodny środek myjący wykonany z kwasów tłuszczowych oleju kokosowego i glicyny, skutecznie usuwa wszelkie zanieczyszczenia.
4. Cocamidopropyl Betaine – kokoamidopropylobetaina. Jest to amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca, łagodzi  działanie drażniące anionowych środków powierzchniowo czynnych takich jak: Sodium Laureth Sulfate. Stabilizuje i poprawia wygląd piany.
5. Cocamide Dea – emulgator. Dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Substancja myjąca, która usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących.
6. Glycerin – Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma  właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.
7. Dipropylene Glycol – dipropyleneglykol, środek rozpuszczający pochodzenia chemicznego. Substancja rozpuszczająca, dająca się zmieszać z wodą. Służy jako substytut gliceryny.
8. Lactic Acid – kwas alfahydroksylowy (AHA) kwas mlekowy, substancja złuszczająca, antybakteryjna, przeciwstarzeniowa. Odpowiada za nawilżenie naskórka. . Poprawia strukturę i koloryt skóry. Wpływa na produkcję kolagenu, spłyca drobne zmarszczki. Odblokowuje pory, łagodzi przebarwienia.
9. Glycolic Acid – kwas alfahydroksylowy (AHA) kwas glikolowy, posiada bardzo małą cząsteczkę dzięki czemu z łatwością przenika do skóry. Nawilża ją i odżywia. Powoduje wzrost biosyntezy ceramidów i zapobiega ucieczce wody przez skórę.
10. Lactobacillus/Olive Leaf Ferment Extract – sfermentowany wyciąg z liści oliwy przy udziale bakterii Lactobacillus.
11. Saccharomyces/Peppermint Leaf Ferment Filtrate – produkt otrzymany przez fermentację liści mięty pieprzowej przez mikroorganizm Saccharomyces.
12. Lactobacillus/Clover Flower Ferment Extract – sfermentowany wyciąg z kwiatu koniczyny przy udziale bakterii Lactobacillus.
13. Hyaluronic Acid – kwas hialuronowy. Ma możliwość związania do 250 razy więcej wody niż sam waży. Kwas hialuronowy wbrew swej nazwie nie jest kwasem, tylko polisacharydem. Istnieją dwie jego odmiany, wielko- i małocząsteczkowa. Ta pierwsza tworzy film na powierzchni skóry i nie przenika w głąb. Małocząsteczkowy kwas hialuronowy ma zdolność przenikania, stąd może być nośnikiem dla niektórych antyoksydantów rozpuszczalnych w wodzie. W większości kosmetyków stosowana jest mieszanina obu rodzajów. Kwas hialuronowy uzyskiwany jest metodami biotechnologicznymi i jest stosunkowo drogim składnikiem.
14. Polyglutamic Acid – kwas poliglutaminowy (PGA) nawilżający składnik, odkryty w meduzach. Nawilża do 10-razy mocniej od kwasu hialuronowego, uelastycznia skórę, poprawia koloryt.
15. Apium Graveolens Extract – cenne źródło składników mineralnych (zawiera m. in. potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez) i witamin (C, z grupy B, PP, E i prowitaminę A). Rozjaśnia przebarwienia.
16. Brassica Oleracea Capitata Leaf Extract – wyciąg z liści kapusty warzywnej. Substancje czynne zawarte w liściach i kwiatstanach tej rośliny to głównie glikozydy izosiarkocyjanianowe (glukozynolaty), związki polifenolowe i sterole. Utrzymuje skórę i włosy w dobrej kondycji, działa ściagająco, utrzymuje poziom nawilżenia, chroni skórę przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.
17. Oryza Sativa Extract – wyciąg z ryżu, poprawia mikrokrążenie podskórne, spowalnia proces starzenia się skóry, nawilża i odżywia.
18. Solanum Lycopersicum Tomato Fruit Leaf Stem Extract – wyciag z różnych części pomidora zwyczajnego. Działa ściągająco, rozjaśniająco, oczyszczająco. Ma właściwości antyoksydacyjne.
19. Brassica rapa Leaf Extract – wyciąg z kapusty właściwej (zwanej też rzepą białą). Zawiera łatwo przyswajalne związki białkowe, cukry, sterole, tłuszcze, sole mineralne oraz witaminy z grupy B i C.
20. Daucus Carota Root Extract – wyciąg z marchwi. Zwalcza wolne rodniki, przeciwdziała podrażnieniom, nawilża i regeneruje. Korzystnie wpływa na koloryt skóry.
21. Brassica Oleracea Italica – wyciąg z brokuła, zawiera sulforafan, przeciwutleniacz, który  zatrzymuje powstawanie oparzeń słonecznych oraz rozwój nowotworów.
22. Arginine  – arginina to naturalny aminokwas, otrzymywany z nieoczyszczonego cukru, który wpływa na funkcjonowanie skóry. Nawilża nie tylko naskórek ale także głębsze partie skóry, a to za sprawą arginazy, która przekształca argininę w mocznik na poziomie komórkowym.  Doskonale się sprawdza w przypadku działania czynników drażniących, dlatego rekomenduje się jej stosowanie po zabiegach peelingu, derma-rollerem, laserem czy w przypadku niekorzystnych warunków zewnętrznych jak suche powietrze, mróz, słońce, wiatr.
23. Citrus Aurantium Bergamia Oil – olejek bergamotowy ma działanie przeciwbólowe, antydepresyjne, antyseptyczne, przeciwskurczowe, uspokajające, dezodoryzujące, rozkurczowe, pobudza apetyt (może być stosowany w leczeniu anoreksji). W kosmetologii wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej. Stosowany przy leczeniu stanów zapalnych skóry, egzemy, opryszczki, żylaków. Dobrze również działa w kuracji przeciwłupieżowej.
24. Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder – puder z soku liści aloesu, nawilża i koi skórę.
25. DMDM Hydantoin – DMDM Hydantoina jest pospolitym konserwantem.
26. Limonene – składnik kompozycji zapachowej. Zapach skórki cytrynowej.
 27. Linalool – składnik kompozycji zapachowej.