kosmetyczne nowości

RAK JELITA GRUBEGO – KAMPANIA SERVIER

We wrześniu mieliśmy okazję wziąć udział w ciekawej konferencji prasowej poświęconej profilaktyce dotyczącej raka jelita grubego, którą zorganizowała firma SERVIER w ramach ogólnopolskiej akcji SERVIER WYŁĄCZ RAKA! W ramach tej kampanii w trasę po Polsce wyrusza Onkologiczna poradnia Servier, gdzie lekarze będą przeprowadzać bezpłatne badania i konsultacje oraz w wybranych przypadkach wykonają USG wątroby.

Rak jelita to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. W Polsce na chorobę zapada 18 tys. osób a aż 11 tys. umiera.

Podczas konferencji w hotelu Bristol, lekarze przekonywali, że można uniknąć ciężkiej choroby, zwłaszcza jeśli jesteśmy w grupie ryzyka. Wystarczy poddać się badaniu kolonoskopii, które trwa 15-40 minut i wbrew powszechnym opiniom nie jest wcale tak skomplikowane i aż tak bolesne. Można zresztą skorzystać ze znieczulenia ogólnego. W trakcie kolonoskopii, jak nam pokazano na filmie, w sekundę można usunąć polipy i gruczolaki, które mogą rozwinąć się w nowotwora. Innym badaniem przesiewowym jest sigmoidoskopia, która umożliwia badanie odbytnicy i okrężnicy za pomocą sigmoidoskopu, czyli giętkiego przewodu zakończonego światełkiem.

NIEPOKOJĄCE OBJAWY: Rak jelita grubego rozwija się w okrężnicy lub odbytnicy i we wczesnej fazie choroby nie powoduje objawów. Sygnały pojawiają się w zaawansowanym procesie choroby. Wśród nich wymienić można: nagłe wystąpienie biegunek, zaparcia, odchodzenie gazów, pojawienie się krwi w stolcu, anemia, chudnięcie, gorączka, zmęczenie, bóle w dolnej części brzucha, nudności i wymioty, zmiana kształtu stolca na ołówkowaty.

JAK PRZECIWDZIAŁAĆ CHOROBIE: Zdaniem ekspertów oprócz profilaktycznych badań należy zwrócić uwagę na aktywność fizyczną oraz właściwą dietę. Unikajmy żywności przetworzonej i nadmiaru węglowodanów. W diecie powinniśmy wykorzystać owoce, warzywa, szczególnie bogate w błonnik (biała fasola, zielony groszek, brukselka, marchew, gruszki, jabłka, suszone morele, rodzynki). Innym źródłem błonnika są kasze, ryż brązowy, płatki zbożowe, otręby, rośliny strączkowe oraz ryby bogate w kwasy omega 3. Taka dieta będzie pozytywnie wpływać na na stan śluzówki układu pokarmowego oraz florę bakteryjną.

Podczas lunchu nie zabrakło zatem zdrowotnych i pysznych potraw. W tym mojej ulubionej zupy na bazie fasoli i pora, różnych kasz z pestkami dyni, ryb i innych równie smacznych i cieszących oczy potraw.

Ambasadorem akcji został aktor, Andrzej Zieliński, który będąc 50 latkiem jest w grupie osób narażonych na tę chorobę i jak trafnie stwierdził, że zazwyczaj niechętnie i zbyt … cichym głosem przyznajemy się do badania kolonoskopii. Tymczasem powinniśmy o tym głośno mówić i zachęcać innych, aby poddawali się profilaktycznym badaniom. Ponieważ mogą one uratować życie!